rolnik

Papryka jest warzywem, którego regularne spożywanie niesie wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Roślinę tę uprawia się na całym świecie ze względu na smaczne owoce i wartości odżywcze. Warzywo to hodowane jest w wielu odmianach zarówno przez amatorów w przydomowych ogródkach, jak i na zdecydowanie większą skalę.

Papryka – właściwości zdrowotne

To małe, niepozorne warzywo ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. To, jakie witaminy ma papryka w swoim składzie, przekłada się na dobroczynne działanie dla organizmu. Wśród jej właściwości należy wymienić:

  • poprawę pracy układu odpornościowego – witamina C działa jako silny przeciwutleniacz i pomaga wzmocnić układ immunologiczny. Jej zawartość jest zdecydowanie wyższa niż w popularnych cytrusach;
  • wspomaganie trawienia – czerwona papryka zawiera enzymy trawienne, które pomagają w trawieniu białek i węglowodanów, co przyczynia się pośrednio do poprawy metabolizmu oraz redukcji masy ciała;
  • właściwości przeciwzapalne – obecna w papryce kapsaicyna wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych czy bólu różnego pochodzenia;
  • pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy – wysoka zawartość potasu pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca;
  • wspomaganie utraty nadmiarowych kilogramów – warzywo to zawiera niewiele kalorii, a jednocześnie jest dość sycące;
  • poprawa wyglądu skóry – witamina C zawarta w papryce pomaga w produkcji kolagenu, który odpowiedzialny jest za zdrowy i piękny wygląd skóry, a także redukcję przebarwień;
  • wspomaganie zdrowia oczu – czerwona papryka zawiera luteinę i zeaksantynę, które pomagają w ochronie oczu przed szkodliwym promieniowaniem UV i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób narządu wzroku.

Uprawa papryki – czy każdy sobie z nią poradzi?

Uprawa papryki nie jest trudną czynnością. Wymaga jednak znajomości kilku podstawowych zasad, które sprawią, że będziemy cieszyć się pięknymi, zdrowymi i dorodnymi okazami z krzewu papryki. Właściwości zdrowotne własnoręcznie wyhodowanych warzyw stanowią najlepszą nagrodę za zaangażowanie.

Wśród ważnych aspektów należy wymienić:

  • miejsce sadzenia – papryka preferuje stanowiska słoneczne i ciepłe, a gleba powinna być bogata w próchnicę oraz mieć zapewniony dobry drenaż;
  • sadzenie – paprykę sadzi się wiosną, gdy minie ryzyko przymrozków. Pomiędzy poszczególnymi sadzonkami należy zachować odstęp 40-50 centymetrów, aby zapewnić roślinom odpowiednią ilość miejsca dla ich wzrostu;
  • podlewanie – papryka wymaga regularnego podlewania, szczególnie w okresach suszy. Nie należy jednak zalewać rośliny, gdyż prowadzić to może do gnicia korzeni;
  • nawożenie – papryka potrzebuje do swojego wzrostu odpowiedniej ilości azotu, fosforu i potasu. Do uzupełnienia gleby w te pierwiastki warto przed sadzeniem zastosować odpowiednie nawozy organiczne lub sztuczne;
  • przycinanie – papryka nie wymaga przycinania, jednak kiedy staje się zbyt wybujała, można skrócić niektóre pędy, aby poprawić przepływ powietrza i dostęp światła;
  • ochrona przed chorobami i szkodnikami – papryka narażona jest na mszyce, przędziorki, rdzę i pleśń. Należy regularnie kontrolować rośliny, a w razie konieczności stosować odpowiednie środki;
  • zbiór – papryka zazwyczaj dojrzewa po około 2-3 miesiącach od posadzenia. Owoce powinny być zbierane regularnie, gdy osiągną odpowiedni rozmiar i kolor.

Ile kalorii ma papryka?

Kaloryczność papryki zależy w głównej mierze od jej odmiany. Surowe warzywa charakteryzują się niewielką liczbą kalorii i niskim indeksem glikemicznym. Dlatego też powinna na stałe zagościć w menu osób chorujących na cukrzycę czy walczących z nadmierną masą ciała. Kaloryczność surowej papryki różni się także w zależności od jej koloru:

  • żółta papryka o wadze około 150 g ma około 50 kalorii;
  • zielona papryka o wadze około 150 g ma około 30 kalorii;
  • czerwona papryka o wadze około 150 g ma około 45 kalorii.

Więcej informacji o uprawach warzyw znajduje się na stronie: https://agroprofil.pl/k/wiadomosci/uprawa/warzywa/.