Z roku na rok wzrasta zainteresowanie żywnością ekologiczną. Jest to najczęściej podyktowane rosnąca świadomością społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania. Również dramatycznie rosnąca zachorowalność na choroby cywilizacyjne, takie jak różne alergie czy niektóre nowotwory powoduje, że coraz częściej zaczynamy analizować to, co kładziemy na talerz każdego dnia.

Zdrowa żywność – dobre samopoczucie i energia

Jedzenie wpływa na to, jak się czujemy, ile mamy energii oraz jak wygląda nasza skóra, włosy czy paznokcie. Jak pokazują liczne badania, dieta skomponowana ze zdrowych, nieprzetworzonych składników działa na nasz organizm znacznie lepiej niż ta, która składa się z przetworzonych produktów. Spożywając żywność przetworzoną, często jesteśmy narażeni na dostarczenie do organizmu pożywienia o znacznie obniżonej wartości odżywczej wraz z całą paletą ulepszaczy smaku i zapachu. W przypadku komponowania posiłków pochodzących z ekologicznych upraw, sprawa wygląda odmiennie. W żywności ekologicznej możemy znaleźć znacznie więcej składników odżywczych, witamin, makro- i mikroelementów niż w produktach hodowanych konwencjonalnie. Dodatkowo nie zawiera ona metali ciężkich, pestycydów czy azotanów, dlatego świadome wybieranie takiej żywności to najrozsądniejsza droga do poprawienia swojego zdrowia i samopoczucia.

Definicja żywności ekologicznej i jej wpływ na środowisko

Decydując się zakup zdrowej żywności, warto pamiętać, że nie wszystkie produkty z etykietkami bio to żywność ekologiczna. Zasady wytwarzania takiego jedzenia są ściśle regulowane przez UE oraz muszą posiadać odpowiednie oznaczenia i certyfikaty. Aby produkty mogły zostać uznane za żywność ekologiczną, muszą spełnić kilka warunków. Przede wszystkim powinny zostać wyprodukowane przez gospodarstwo ekologiczne. Oznacza to, że do hodowli i produkcji nie można wykorzystywać żadnych sztucznych substancji, takich jak: nawozy, pestycydy czy środki hormonalne. Przy produkcji owoców i warzyw powinny być wykorzystywane tylko naturalne metody zwalczania szkodników i chorób. Zwierzęta muszą mieć dostęp do otwartych pastwisk oraz otrzymywać karmę bez modyfikowanych i syntetycznych dodatków.
Powstrzymanie się od stosowania sztucznych nawozów i pestycydów w gospodarstwach ekologicznych niesie także znaczne korzyści dla środowiska. Dzięki wykorzystaniu tylko naturalnych substancji typu kompost czy obornik, następuje poprawa struktury i jakości gleby oraz zwiększa się liczba mikroorganizmów żyjących na terenie upraw. Gospodarstwa ekologiczne ograniczają również do minimum liczbę maszyn niezbędnych do hodowli zwierząt i produkcji roślin, a to oznacza mniej zanieczyszczeń w wodzie, glebie i powietrzu. Każde gospodarstwo otrzymuje certyfikat ekologiczności tylko na rok i po tym czasie musi poddać się ponownej kontroli, aby móc przedłużyć uprawnienia. Dzięki temu konsumenci mogą być pewni, że żywność ekologiczna została wyprodukowana zgodnie z rygorystycznymi zasadami i podlega ciągłej kontroli.

Gdzie warto kupować żywność ekologiczną?

Kupowanie eko pożywienia jest dzisiaj wyznacznikiem dbałości o zdrowie swoje i swojej rodziny. Po żywność ekologiczną sięgają już nie tylko ludzie młodzi, ale coraz częściej również dojrzali konsumenci, którzy są świadomi jej korzystnego wpływu na walkę z chorobami cywilizacyjnymi. W wielu środowiskach zdrowe żywienie przestało być postrzegane jako luksusowe czy trudno dostępne. Większość takiego pożywienia można bez problemu zamówić w sklepie internetowym https://domeknatury.pl/zdrowazywnosc. Tak realizowane zakupy to bardzo duża wygoda i oszczędność czasu. Można w ten sposób sprawdzić, czy produkty posiadają wymagane certyfikaty, przeczytać etykiety z opisem składu i zamówić towar dokładnie według potrzeb. Internetowy sklep z żywnością ekologiczną to także możliwość kupna wysokiej jakości produktów dla osób z mniejszych miejscowości, gdzie nie zawsze jest dostęp do składników niezbędnych w żywieniu osób z alergiami. Wybór eko żywności to wyraz świadomego i mądrego podejścia do swojego życia i zdrowia.